Ons erfgoed

Van 1649 tot nu.

In de zeventiende eeuw werd er in Finland een aantal ijzergieterijen geopend. Door de uitgestrekte bossen in combinatie met de onbeperkte waterkracht en goede scheepvaartverbindingen was de regio Pohja ideaal als centrum voor de Finse metaalindustrie. De ijzerfabriek in Antskog werd geopend rond 1630, Billnäs volgde in 1641. Fiskars opende de deuren in 1649. Vandaag de dag is het één van de oudste ondernemingen in de westerse wereld.

Wij vieren eeuwen van trots, passie en design. Elke dag weer.

Wij vieren eeuwen van trots, passie en design. Elke dag weer.

Fiskars Group

Fiskars maakt deel uit van Fiskars Group, de wereldwijde thuisbasis voor design-gerichte merken voor binnenshuis en buitenshuis. Samen maken we aangename momenten mogelijk dankzij onze grote passie voor merken, onze klantgerichtheid en onze toekomstgerichte drijfveer om vorm te geven aan de klassiekers van morgen - verenigd en gedreven door ons gemeenschappelijk doel: baanbrekend design om het alledaagse buitengewoon te maken.

Meer informatie over Fiskars Group
Fiskars Group

Fiskars maakt deel uit van Fiskars Group, de wereldwijde thuisbasis voor design-gerichte merken voor binnenshuis en buitenshuis. Samen maken we aangename momenten mogelijk dankzij onze grote passie voor merken, onze klantgerichtheid en onze toekomstgerichte drijfveer om vorm te geven aan de klassiekers van morgen - verenigd en gedreven door ons gemeenschappelijk doel: baanbrekend design om het alledaagse buitengewoon te maken.

Op zoek naar een nieuwe job?

Lees meer
Together, we enable enjoyable moments, po

Bescheiden start

Het begon allemaal in 1649 toen Peter Thorwöste opdracht kreeg om in het kleine dorpje Fiskars een smeltoven en smederij op te zetten.

Van ijzer tot koper

In 1783 werd de ijzerfabriek overgenomen door de familie Björkmanova en werd de focus verlegd naar de verwerking van koper uit de nabijgelegen kopermijn.

De tijd van innovatie

In 1832 richtte Fiskars Finlands eerste bestekfabriek op om het productassortiment uit te breiden met vorken en de scharen die al snel wereldwijd favoriet waren.

De eerste die machinaal produceert

In 1837 had Fiskars een andere primeur - het bedrijf maakte enkele van de eerste stoommachines ter wereld in een nieuwe fabriek in het dorp.

1649 – De ijzerfabriek van Fiskars werd opgericht

Toen de ijzerfabriek in Fiskars de deuren opende, maakte Finland deel uit van Zweden. Dat land was in de zeventiende eeuw één van de grootste producenten van ijzer in Europa. In 1649 kreeg Peter Thorwöste toestemming om in Fiskars een smeltoven en smederij op te zetten voor de productie van gietijzer en gesmede producten. Het ijzererts dat in Fiskars werd verwerkt, was hoofdzakelijk afkomstig uit de mijn op het Zweedse eiland Üto. Het grootste deel van het geproduceerde staafijzer werd naar Zweden verscheept en op de ijzermarkt in het oude centrum van Stockholm verkocht. In Fiskars zelf werd het ijzer gebruikt voor schroeven, schroefdraad, messen, schoffels, ijzeren wielen en meer.

18de eeuw – Van ijzerfabriek tot kopergieterij

In 1783 werd de ijzerfabriek overgenomen door de familie Björkman en werd de focus verlegd naar de verwerking van kopererts uit de nabijgelegen kopermijn in Orijärvi. Toen de negentiende eeuw aanbrak, viel er nog maar weinig koper te delven in Orijärvi en in 1802 werd de smeltoven gesloten. Sindsdien behoort de productie van ijzer in het dorp Fiskars tot het verleden.

1822 - het tijdperk van de familie Julin in Fiskars breekt aan

In 1822 kocht apotheker Johan Jacob Julin (later Von Julin) uit Turku de ijzerfabriek en het dorp Fiskars. In zijn tijd werd de ijzerfabriek actief ontwikkeld en lag de focus op metaalverwerking. In 1832 werd in Fiskars de eerste fabriek voor bestek opgezet. Behalve messen werden er nu ook vorken en scharen geproduceerd. In 1837 had Fiskars opnieuw een primeur in Finland met de eerste machinefabriek. In de jaren dertig van de negentiende eeuw werd hier de eerste stoommachine van Finland vervaardigd. De Fiskars traditie van verbetering en innovatie stamt uit deze tijd. Julin realiseerde veel sociale hervormingen - het dorp kreeg een eigen school en ziekenhuis. Op het gebied van landbouw maakte het dorp grote stappen. Fiskars had een groot aandeel in de ontwikkeling van de Finse landbouw - in die tijd werden in de ploegenfabriek van Fiskars meer dan een miljoen ploegen geproduceerd. Onder leiding van Julin verwierf Fiskars bekendheid vanwege zijn landbouw- en huishoudelijke producten en werd de naam synoniem voor hoge kwaliteit.

Fiskars groeit en ontwikkelt

Fiskars groeide en nam bedrijven als Inha Works in Ähtäri en de ondernemingen Billnäs Bruk Ab en Oy Ferraria Ab over.

Het tijdperk van de familie Julin

De oudste zoon van Johana en  Albertiny Julin werd geboren op 5 augustus 1787. Hij werd gedoopt als Johan Jacob Julin, maar zijn roepnaam was John. Hij werd in 1849 in de adelstand verheven. Hij maakte deel uit van één van de belangrijkste fasen in de geschiedenis van de ijzerfabriek.

Beter staal voor betere gereedschappen

De productiecapaciteit van Fiskars werd groter toen er nieuwe methoden voor staalverwerking werden ontwikkeld. Het productassortiment werd uitgebreid en de eerste fabriek in Finland voor metalen veren werd geopend.

Fiskars is een beursgenoteerd bedrijf

In 1915 ging Fiskars naar de beurs in Helsinki.nbsp;Aandeel  377 was voor Albert von Julin.

1883 – Fiskars wordt een naamloze vennootschap

Na het overlijden van J.J. Julin werd de ijzergieterij geleid door een voogdijraad. Beetje bij beetje trok Emil Lindsay von Julin de macht naar zich toe en werd de naamloze vennootschap Fiskars opgericht. In 1915 gaat Fiskars in Helsinki naar de beurs

1918 – Fiskars groeit en ontwikkelt

De productiviteit van de ijzerfabriek nam toe toen de methoden voor het verwerken van staal verbeterd werden en de plaatwalserij in Åminnefors gemoderniseerd werd. Het productassortiment werd uitgebreid en Fiskars opende de eerste fabriek in Finland voor metalen veren. "De onderneming nam ook bedrijven als Inha Works in Ähtäri en Billnäs Bruks Ab en Oy Ferraria Ab over.

1929 – de grote beurskrach en de recessie

De Finse economie had te lijden onder de beurskrach van 1929 en de expansie van Fiskars werd hierdoor geremd. De gevolgen van de crisis waren in Finland voelbaar tot halverwege de jaren dertig. Het duurde nog tot het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het management van Fiskars de reorganisatieplannen realiseerde en het bedrijf klaar was voor massaproductie.

De geboorte van de massaproductie

Nadat Fiskars de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog had doorstaan, maakte het management eindelijk de plannen waar - de onderneming werd gereorganiseerd en massaproductie werd mogelijk.

De eerste oranje handvatten

Fiskars bouwt voort op zijn expertise op het gebied van metaal en doet via overnames zijn intrede in de wereld van de kunststoffen. Het bedrijf gaat experimenteren en brengt in 1967 de eerste scharen met kunststof handvatten ter wereld op de markt.

1967 – Fiskars produceert 's werelds eerste schaar met kunststof handvatten

De schaar met de oranje handvatten is één van Fiskars bekendste producten. Maar waarom een schaar met oranje handvatten?
Toen de fabriek in 1967 de eerste schaar ging produceren, wilde de ontwerper dat de schaar zwart, rood of groen zou worden. Toen het prototype in productie werd genomen, besloot de operator van de machine om eerst de kleur oranje die nog in de machine zat, op te maken. Het prototype werd dus in vier kleuren gemaakt. Oranje en zwart kregen de meeste bijval. Er moest een keuze worden gemaakt. De medewerkers van Fiskars stemden met als resultaat dat de schaar oranje handvatten kreeg.

De kleur Fiskars Orange™ werd in 2003 als handelsmerk gedeponeerd in Finland en in 2007 in de VS.

1977 – Fiskars opende scharenfabriek in VS

De expansie van Fiskars startte met de opening van een scharenfabriek in de Verenigde Staten. De keuze voor de krachtigste economie van de wereld, de VS, bleek een goede. Deze expansie vormde de basis voor internationale handel, een groeiende markt en waardevolle commerciële en professionele ervaring.

Moeders speciale schaar

Onze lichtgewicht, ergonomische schaar was zo goed dat veel vrouwen die zelf kleding maakten, zich de schaar toe-eigenden en soms zelfs verstopten voor speciale projecten.

Een nieuwe wereld binnengaan

Fiskars bouwde voort op de populariteit van de schaar met oranje handvatten. De grote groei kwam met de oprichting van een fabriek in de Verenigde Staten in 1977.

Amplify™ scharen

Onze verbazingwekkend Amplify™ scharen liggen net zo goed in de hand als alle andere scharen met oranje handvatten. De krachtige schaar knipt moeiteloos dikke stoffen en materialen waar andere scharen niet doorheen komen.

Bekroond design

Fiskars heeft met zijn gereedschappen diverse prijzen gewonnen, zoals de Red Dot Awards, de Good Design Awards, de Green Design Awards van Popular Mechanics en de Ease-of-Use Commendations.

Een internationaal handelsmerk

Onze iconische schaar met zijn oranje handvatten is als handelsmerk gedeponeerd in de V.S., Finland en Canada. Dus als je oranje handvatten ziet, is het een schaar van ons.

Meer dan 1 miljard zijn er van verkocht

Vanwege het prachtige ontwerp zijn onze scharen met hun oranje handvatten wereldwijd favoriet. Sinds de lancering in 1967 zijn er meer dan een miljard van verkocht.

21e eeuw

In de 21e eeuw heeft Fiskars zich gericht op consumentenproducten en is het bedrijf verder uitgegroeid door acquisities. Fiskars’ positie op het gebied van keukenspullen kreeg een extra impuls met de acquisitie van Iittala in 2007 en met de overname van Leborgne werd het tuingereedschappenassortiment flink uitgebreid. De acquisitie van Royal Copenhagen in 2013 completeerde Fiskars’ servieslijn met prachtig handbeschilderd porselein en zette het bedrijf stevig in het zadel in Scandinavische landen en Azië. In 2015 nam Fiskars de WWRD- bedrijvengroep over, alsmede het portfolio van de groep met daarin luxe interieur- en lifestylemerken, waaronder Waterford, Wedgwood, Royal Doulton, Royal Albert en Rogaška.

Fiskars maakt het alledaagse bijzonder

Over de hele wereld biedt Fiskars consumenten en klanten producten van wereldwijd gerenommeerde merken, zoals Fiskars, Gerber, Iittala, Royal Copenhagen, Waterford en Wedgwood. In het kader van onze missie om een familie van iconische lifestylemerken samen te stellen, is onze visie gericht op het creëren van een positieve, duurzame impact op onze kwaliteit van leven. Ga voor meer informatie naar www.fiskarsgroup.com.

Een plek voor kunstenaars

Voor een groep vrijdenkers, bestaande uit smeden, industrieel vormgevers, pottenbakkers, glasontwerpers en anderen, is Fiskars Village thuis.

De perfecte bestemming voor al je zintuigen

Fiskars Village heeft het allemaal: interessante exposities en evenementen, prachtige natuur, winkels van hoog niveau en een toenemend aantal plaatselijke producenten van dranken en voedsel, om het hele jaar door van te genieten.