Cutting Academy

Er is een goede reden waarom de koksopleiding begint met les in het gebruik van messen. Het beheersen van snijtechnieken is een essentieel onderdeel van het repertoire van elke kok, net zoals goede messen de basis vormen van een compleet uitgeruste keuken. Je bent nooit te oud om te leren! Daarom kun je op onze Cutting Academy leren hoe je ingrediënten in plakjes of blokjes snijdt en hakt als een professional en wat het geschikte mes is voor elke klus.

Cutting Academy

Er is een goede reden waarom de koksopleiding begint met les in het gebruik van messen. Het beheersen van snijtechnieken is een essentieel onderdeel van het repertoire van elke kok, net zoals goede messen de basis vormen van een compleet uitgeruste keuken. Je bent nooit te oud om te leren! Daarom kun je op onze Cutting Academy leren hoe je ingrediënten in plakjes of blokjes snijdt en hakt als een professional en wat het geschikte mes is voor elke klus.

Uien snipperen

Gesnipperde uien vormen de basis van veel gerechten, dus leren hoe je uien op de juiste manier moet snijden is absoluut de moeite waard. Het geheim zit in de combinatie van horizontaal en verticaal snijden – en een scherp mes om traanogen te voorkomen!

Wortelen snijden in stijl

Julienne, Macedoine, Brunoise, Paysenne en Mirepoix – deze klassieke snijtechnieken toveren je wortelen om in gelijkmatige stukjes en prachtige gerechten.

Vier snijtechnieken en een komkommer

De meeste mensen snijden een komkommer altijd op dezelfde manier. Zorg voor wat variatie in de salade met vier nieuwe snijtechnieken.

Het veelzijdige koksmes

Een koksmes is een belangrijke en veelzijdige metgezel ik de keuken. Met dit mes en een aantal eenvoudige snijtechnieken ben je klaar voor het verwerken van een groot aantal vormen, maten en structuren.

Fijn gesneden basilicumlintjes

Rol voor fijn gesneden basilicum de blaadjes op en snijd ze vervolgens met een scherp mes in smalle reepjes.

Hapklare stukjes watermeloen

Watermeloen wordt vaak in driehoeken of halve rondes gesneden, maar wist je dat er nog een andere manier is om de meloen snel in hapklare stukken te snijden? De dikke schil is het makkelijkst te verwijderen met een stevig mes, bijvoorbeeld een groot koksmes.

Vis bereiden als een professional

Het flexibele en slimme lemmet van het fileermes is ideaal voor het fileren van vis. Gebruik een visschaar om de vinnen te verwijderen en de vis open te snijden.

Het juiste gereedschap voor elke schil

Schillen kan een vervelend klusje zijn als je niet het juiste gereedschap hebt. Bovendien gooi je dan onnodig prima voedsel weg, dus het is de moeite waard om te investeren in een paar goede schilmesjes.

Messen slijpen

Als je een Fiskars mes slijpt met een slijpsteen of aanzetstaal, slijp dan afwisselend beide kanten en houd het mes in een hoek van 15°. Gebruik je een Roll-Sharp, dan is het voldoende om het mes 15-20 keer door de slijper te halen, in beide richtingen.

1
2
3
4
5
6

Messengids

1. Het lemmet van een vleesmes is dun en heeft een puntig uiteinde voor het snijden van bijvoorbeeld braadstukken en plakjes salami.

2. Het broodmes snijdt gemakkelijk door harde broodkorsten dankzij het lange, sterke, gekartelde lemmet.

3. Het koksmes is hét mes bij uitstek voor gepassioneerde koks en leverbaar in verschillende maten. Het is een sterk mes met een breed lemmet en een prima snijhoek voor het hakken en snijden van vlees en groenten.

4. Het gekartelde lemmet van het tomatenmes snijdt in een handomdraai tomaten en andere soorten groenten en fruit met een dunne schil.

5. Het kleine schilmes heeft een dun lemmet en is geschikt voor het schillen en snijden van groenten en fruit.

6. Het schilmes is ideaal voor het schoonmaken, schillen en snijden van kleinere stuks groenten en fruit.

Onderhoud en opbergen van messen

Het is van belang dat je messen regelmatig geslepen worden. Fiskars levert het juiste slijpgereedschap: een aanzetstaal en de functionele Fiskars Roll-Sharp messenslijper, die allebei zelfs voor messen met een gekarteld lemmet kunnen worden gebruikt. Bekijk de video op deze pagina voor een demonstratie.

Jouw Fiskars messen blijven nog langer scherp als je ze opbergt in een messenblok of ophangt aan een magneet: het lemmet van de messen is dan goed beschermd. Met Fiskars messenblokken en magneetstrips voor messen kun je je messen gemakkelijk opbergen en het ziet er ook nog fantastisch uit!

Was en droog je messen na gebruik onmiddellijk af, voordat je ze opbergt. Heb je een vaatwasser, gebruik dan een mesbeschermer.

Ga voor meer informatie over keuze en onderhoud van Fiskars messen naar jouw plaatselijke leverancier, kijk op de pagina Messen en Scharen op onze website of neem contact op met de Klantenservice.

Onderhoud en opbergen van messen

Keukenscharen

Natuurlijk, messen zijn ideaal voor veel snijklussen, maar soms is knippen gewoon makkelijker. Scharen zijn een prima optie voor het knippen van kruiden, visvinnen, gevogelte en alle andere werkzaamheden waarbij een snijplank overbodig lijkt.

Net zoals messen zijn scharen leverbaar met verschillende soorten bladen. Niet-gekartelde bladen zijn geschikt voor nauwkeurig knippen. Met gekartelde bladen heb je tijdens het knippen grip op gladde ingrediënten en materialen.

Bij goed onderhoud heb je optimaal plezier van je schaar. Veeg de bladen van je schaar na elk gebruik schoon en doe regelmatig wat olie op het scharnier, zodat de schaar soepel blijft knippen. Wordt de schaar bot, gebruik dan een Fiskars Scharenslijper om hem weer scherp te maken.

Cutting Academy kitchen scissors and shears